© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Adana Akyatan Gölü’nde İlk Albino Sakarmeke Görüldü

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün koruması altında bulunan Adana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında bir ilk yaşandı. Gölde binlerce sakarmekenin (Fulica atra) arasında ender rastlanan albino sakarmeke kameralara takıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı kuş gözlemi çalışmalarını yürütürken Adana Karataş Akyatan Gölü’nde sıra dışı görüntülere tanıklık etti. Uluslararası ölçütlere göre, ülkemizdeki uluslararası öneme sahip sulak alanlardan birisi olan Akyatan Gölü’nde binlerce sakarmekenin arasında albino bir tür kameralara takıldı.

Albino, genetik bir bozukluk olup canlılardaki melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanıyor. Bu canlıların en büyük özelliği ciltlerinin beyaz veya renksiz oluşu.

Akyatan Gölü 250 tür kuşa ev sahipliği yapıyor

Uluslararası öneme sahip sulak alanlardan birisi olan Akyatan Gölü’nün, göç yolu üzerinde bulunması, yaşama ortamlarının çeşitliliği ve uygun iklim koşullarının bulunması, alanı kuş varlığı yönünden zengin ve önemli kılıyor. Bu sebeplerle alan yıl boyunca 250’ye yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Her yıl düzenli olarak yapılan kış ortası su kuşu sayımlarında Akyatan Gölü’nde bu yıl 165 bin 638 adet kuş sayıldı.


 
Nesli tehlikede bulunan hayvanlar Akyatan Gölü’nde korunuyor

Akyatan Gölü’nün kışlama alanı olarak son derece önemli olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Özellikle şiddetli soğukların Anadolu’ya egemen olduğu dönemlerde ve Anadolu yaylasındaki göllerin donmasıyla birlikte alandaki kuş varlığı büyük sayılara ulaşıyor. Korumamız altındaki bu alanda nesli tehlikede olan dikkuyruk ördeğin yanı sıra, elmabaş patka, fiyu, suna ve flamingo kalabalık gruplar oluşturuyor. Albino sakarmekenin görüntülendiği bu alanda sakarmekeler de kışlayan önemli türlerden biridir” değerlendirmesinde bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER