© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Ada’da denizden işbirliği çıktı..

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan “Shipyard Famagusta” tersanesiyle Limasol’daki Rum “FAMA Group LTD” işbirliği anlaşması imzaladı. İki şirket arasındaki bu tarihi anlaşmayla, Türkiye bandıralı gemilerin bakım ve onarımları Limasol’da yapılabilecek. Buna karşılık Rum ve uluslararası bandıralı gemilerin bakımları, Mağusa’da da gerçekleştirilebilecek

Anlaşmanın taraflarından biri olan Shipyard şirketinin sahibi Ramazan Gündoğdu, “Bu büyük bir heyecan. Bu çözüm sürecinde liderlerin önünü açacak” ifadesini kullanırken, FAMA Group Direktörü Tomis Tzortzis ise, “İşbirliği sadece şirketlerimize değil, bütün Kıbrıs ekonomisine katkı sağlayacak. Umuyorum ki politikacılar da bizim ayak izlerimizden gelir” diye konuştu. Anlaşma, KKTC’deki yerel basın tarafından ilgiyle karşılanırken, Havadis gazetesi “Ada’da tarihi anlaşma” manşetini attı.

10 yıl sürdü 
Kastamonu kökenli KKTC vatandaşı olan Gündoğdu, Rum şirketle 10 yıldır görüşmelerde bulunduklarını, sonuca yeni vardıklarını söyledi. İlk işbirliği teklifinin Rum şirketinden geldiğini anlatan Gündoğdu, “İşin kazanç kısmına bakacak olursak tersanecisi, armatörü, gıdacısı, deniz sigortacısı, deniz hukukçuları ve limancıları bu işten kazanır” diye konuştu.
Gündoğdu, anlaşmanın sivil toplum örgütleri ve ticaret çevrelerinden olumlu destek aldığını söyledi. Mağusa’daki tersanenin Ortadoğu ve Türkiye pazarına, Güney’dekinin ise Mısır ve Avrupa pazarına hakim olduğunu ifade eden KKTC’li işadamı, Hong Kong’daki Ocean Well Asia ile de bir ticari anlaşma yaptıklarını belirtti. 

Akdeniz’de bulunan doğalgazın da kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen Gündoğdu, petrol platformlarına ve yardımcı gemilere de hizmet vereceklerini bildirdi. Anlaşmadan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Tzortzis de işbirliği sayesinde, bir ayağı Mağusa’da diğeri ayağı Limasol’da olan büyük bir tersane haline geldiklerini kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in, KKTC ve Rum şirketince yapılan anlaşmayı olumlu değerlendirdiği öne sürüldü.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER