© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD'den Ayrımcılık Hatırlatması

ABD'den ayrımcılık hatırlatması.

ABD temsilcisi, AGİT'te Kırım'da Ukraince ve Kırım Tatarcanın öğrenilmesinin hayli sınırlı olduğuna, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin toplantıları dahil tüm toplanmaların yasaklanmasına dikkat çekti.
 

ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Temsilci Vekili Kate Byrnes, Viyana’da gerçekleştirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Konseyi’nin toplantısında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki insan hakları ihlallerine değinen bir konuşma yaptı.

Kate Byrnes, yaptığı konuşmada, yarımadada Ukraince ve Kırım Tatarcanın öğrenilmesinin çok sınırlı olduğuna, Kırım Tatar Milli Meclisi ve diğer halk toplantıların yasaklanmasına dikkat çekti.
 
ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Temsilciliği’nden yapılan açıklamaya göre, toplantı esnasında Kate Byrnes, ABD’nin “Rusya’nın işgal ettiği yarımadada Ukrainler ve Kırım Tatarlarına yönelik suç eylemlerini” kınadığını vurguladı.
 
Kate Byrnes, “ABD, Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı ve uluslararasınca tanından sınırlar içerisindeki toprak bütünlüğüne tam desteğini tasdik ediyor. Daha önce de açıkladığımız gibi, Rusya’ya karşı uygulanan Kırım’a ilişkin yaptırımların iptali, yarımadanın üzerindeki kontrolün Ukrayna’ya iade edilmesine bağlı” diye kaydetti.
 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Konseyi Başkanı’na Kırım’da ifade özgürlüğü ve bağımsız medyaların bastırılması hakkında bilgi veren Byrnes, Kırımlı gazeteci Nikolay Semena’ya karşı açılan davanın bunun göstergesi olduğunu ifade etti.
 
Ayrıca Byrnes, ABD’nin Kremlin’in esiri olan Kırımlı siyasi tutukluları unutmadığını da belirtti.
 
İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini özgürce tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER