ABD Limanlarında Gemi Kuyruğu
Ekonomi / FinansLiman İşçileri Grevi Üçüncü Gününe Girerken ABD Limanlarında Gemi Kuyruğu Oluştu.
ABD'nin büyük limanlarının dışında konteyner gemileri uzun kuyruklar oluşturdu. Liman işçilerinin yaklaşık yarım asırdır devam eden en büyük grevi üçüncü gününe girerken, gemilerin boşaltılması engellendi ve muzdan otomobil parçalarına kadar her şeyde kıtlık tehlikesi ortaya çıktı.
Uluslararası Liman İşçileri Derneği ile işverenler arasında herhangi bir müzakere planlanmadı ancak Beyaz Saray'ın anlaşmaya varmak için maaş tekliflerini artırmaları yönündeki baskısı altındaki liman sahipleri, Çarşamba günü geç saatlerde yeni görüşmelere açık olduklarını belirttiler.
"Bu durum ne kadar uzun sürerse, bu etkiyi o kadar fazla hissetmeye başlayacağız," dedi Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg MSNBC'de. "Doğu Yakası ve Körfez Yakası'ndaki bu limanlar çalışır durumda olmadığı sürece tedarik zincirlerinin iyi işlemesi mümkün değil."
Everstream Analytics'e göre, Çarşamba günü grevin vurduğu Doğu Yakası ve Körfez Kıyısı limanlarının dışında demirleyen konteyner gemilerinin sayısı en az 45'e çıktı. Bu sayı, grevin başladığı Pazar gününden önce sadece üç gemiydi.
Reuters'ın gördüğü video sunumunda Everstream'den Jena Santoro, "Birçok kişi grev kararının hızlı bir şekilde çözülmesi umuduyla, proaktif bir şekilde yön değiştirme kararı almak yerine beklemeyi tercih etmiş gibi görünüyor" dedi.
Gemilerdeki yoğunluğun hafta sonuna kadar iki katına çıkabileceğini ve oluşan tıkanıklığın çözülmesinin haftalar, hatta aylar alabileceğini söyledi.
Alternatiflerden biri, ülkenin diğer tarafındaki Batı Yakası limanlarına yelken açmak ve bunun için muhtemelen Panama Kanalı'nı kullanmak olabilir; bu da maliyetleri artıracak ve teslimat sürelerine haftalar ekleyecek binlerce mil uzunluğunda bir yolculuk anlamına gelir.
ILA, ABD Denizcilik İttifakı (USMX) işveren grubuyla altı yıllık yeni bir sözleşme için yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Salı günü Maine'den Teksas'a kadar 45.000 liman işçisinin katılımıyla 1977'den bu yana ilk büyük iş bırakma eylemini başlattı.
ILA, büyük bir maaş artışı ve işleri öldüreceğinden korktuğu liman otomasyon projelerini durdurma taahhüdü istiyor. USMX %50 maaş artışı teklif etmişti ancak ILA bunun endişelerini gidermek için yeterli olmadığını söyledi.
USMX Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Bir anlaşmaya varmak için müzakereler gerekecek" dedi.
Açıklamada, "Pazarlığa geri dönmek için ön koşullar üzerinde anlaşamayız ancak ILA'nın taleplerini ve USMX'in endişelerini gidermek için iyi niyetle pazarlığa bağlı kalmaya devam ediyoruz" denildi.
Başkan Joe Biden'ın yönetimi sendikanın tarafını tutarak, liman işverenlerine anlaşmayı güvence altına almak için tekliflerini yükseltmeleri yönünde baskı yapıyor ve nakliye sektörünün COVID-19 salgınından bu yana elde ettiği yüksek kârları öne sürüyor.
Ancak sendika, grevi durdurmak için federal yetkilerin kullanılması yönündeki iş dünyası grupları ve Cumhuriyetçi milletvekillerinin çağrılarına defalarca direndi; bu hamle, 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde sendikalar arasındaki Demokrat desteğini zayıflatabilir.
Cumhuriyetçi Senatör Shelley Moore Capito CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Başkanın burada daha agresif bir duruş sergilemesi gerekiyor" dedi.
Ulusal Perakende Federasyonu ve 272 diğer ticaret birliği de Çarşamba günü Biden yönetimini grevi durdurmak için federal yetkisini kullanmaya çağırdı ve grevin "yıkıcı sonuçları" olabileceğini söyledi.
Grev, New York, Baltimore ve Houston da dahil olmak üzere çeşitli konteynerli malların taşındığı 36 limanı etkiliyor.
Ekonomistler, liman kapatmalarının başlangıçta tüketici fiyatlarını artırmayacağını söylüyor çünkü şirketler son aylarda temel mallar için sevkiyatları hızlandırdı. Ancak Morgan Stanley ekonomistlerine göre, uzun süreli bir durma sonunda gıda fiyatlarının ilk tepkiyi vermesiyle birlikte sızacak.
BSI Americas'ın küresel güvenlik ve dayanıklılık uygulamaları direktörü Tony Pelli, "İlk haftadan sonra muz, diğer meyveler, deniz ürünleri ve kahve gibi çabuk bozulan ürünlerde bir miktar etki bekleyebiliriz. Bu da tüketicilere daha az ürünün ulaşması anlamına geliyor ve bu da fiyatların artmasına neden olabilir" dedi.
İlginizi Çekebilir