© © 2025 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD Gemi Yapımını Canlandırmaya Çalışıyor

ABD gemi yapımını canlandırmaya çalışıyor - ancak Çin ile aradaki fark çok büyük.


Amerikan gemi inşa sektörünün mevcut durumuyla ilgili istatistikler, ABD'nin küresel pazardaki payını yeniden kazanması için önünde çok zorlu bir yol olduğunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz hafta eski ABD Başkanı Donald Trump, deniz sektöründeki restorasyon projelerine sürdürülebilir finansman sağlaması beklenen bir deniz güvenlik fonu olan Deniz Güvenlik Güven Fonu'nu kuran bir yürütme emri imzaladı. Fon kaynaklarının gümrük vergileri, cezalar, harçlar ve vergi gelirleri olması gerekiyor. Ayrıca Beyaz Saray'da gemi inşasına yönelik özel bir bölüm oluşturuluyor. Trump'ın yakın gelecekte Çin yapımı gemilerin Amerikan limanlarına girişini kısıtlayacak önlemleri açıklaması da bekleniyor.

 Trump Oval Ofis'te yaptığı konuşmada, "Çok gerideyiz" dedi. "Eskiden günde bir gemi inşa ediyorduk. Şimdi yılda bir gemi bile yok. Ama bunun için ihtiyacımız olan her şeye sahibiz."

Bu arada yabancı gemi inşa devleri, özellikle Güney Koreliler, ABD altyapısına büyük yatırımlar yapıyor. Bu durum ek çelişkiler yaratıyor: Bir yandan yerli gemi yapımına destek, diğer yandan sanayi varlıkları üzerinde yabancı kontrolünün artması.

Küresel gemi inşasında Amerikan payı yüzde 1'in altında. Karşılaştırıldığında, sadece 2024 yılında Çin, ABD'nin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana inşa ettiği ticari gemi sayısından daha fazlasını ölü ağırlık bazında inşa etmiş olacak.

Gemi yapımcılığına olan ilginin azalması da bu düşüşün bir diğer nedeni. Yunan broker Ursa'ya göre, 1950'li ve 1960'lı yıllarda ABD'de tarım dışı her 400 işten biri gemi inşa sektöründeydi. Bugün - her 1.000 kişiden sadece biri.

Çin'in Global Times gazetesi, ABD'nin bu girişimine sert bir şekilde yanıt vererek bir köşe yazısı yayımladı:
"Amerikan ve Çin gemi yapımı arasındaki uçurum, her şeyden önce, endüstriyel altyapıdaki bir uçurumdur. Küreselleşme, Amerika'nın çelik fabrikalarını, makine atölyelerini ve kalifiye işçiliğini yok etti ve geride paslı tedarik zincirleri ve içi boş bir endüstriyel taban bıraktı. Gemi yapımı, ağır sanayinin özüdür. Endüstriyel bir temel olmadan, gemi yapımı mahvolmaya mahkumdur."

ABD'nin gemi yapımını canlandırma çabaları ekonomik gerçeklerden ziyade siyasi iradeye dayanmaktadır. Endüstriyel altyapıyı, işgücünü ve tedarik zincirlerini yeniden inşa etmeden önümüzdeki yıllarda anlamlı sonuçlara ulaşmak son derece zor olacaktır.

#ABD #Trump #Çin #küresellojistik #denizcilikendüstrisi #DenizcilikPolitikası #Gemiİnşası #altyapı #endüstri

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER