© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD Donanma Komutanı Tutuklandı

Kıyı muharebe gemisi Manchester'daki kıdemli erler, 2023 konuşlandırması sırasında gizlice kendi starlink sistemlerini kurmuşlardı

Donanma denizcileri, güvenlik nedeniyle konuşlandırmalar sırasında genellikle kısıtlı internet erişimiyle karşı karşıya kalmaktadır. Ancak, bir Donanma soruşturmasına göre, kıyı muharebe gemisi Manchester'daki kıdemli erler, 2023 konuşlandırması sırasında gizlice kendi starlink sistemlerini kurmuşlardı

Komutan Kıdemli Şef Grisel Marrero liderliğindeki geminin şefleri bir Starlink uydu çanağı kurdular ve yalnızca kendilerine özel kullanım için “STINKY” adlı bir ağ oluşturdular. Bu, diğer denizcilerin sınırlı bağlantısı varken film akışı yapmalarına ve spor skorlarını kontrol etmelerine olanak sağladı.

Donanmanın, bağlantıyı güvence altına alan ve ekipmanın düşman savaş gemileri tarafından izlenemeyeceğini garanti eden Starshield adlı kendi güvenli Starlink ekipmanı vardır. Ancak, bu gemideki 16 şef beklememeye karar verdi ve bunun yerine, sabitlenmemiş bir ticari anteni bir paletin üstüne bağladı.

Yetkisiz sistem ciddi güvenlik riskleri oluşturuyordu. Marrero, üstlerine varlığı hakkında defalarca yalan söyledi ve hatta karşı karşıya geldiğinde kullanım verilerini bile tahrif etti. Sonunda askeri mahkemede suçlu bulundu ve rütbesi E-7'ye düşürüldü.

LCS gemilerinde çalışan kıdemli bir Donanma subayı gCaptain'e "Bu dava beni derinden üzüyor" dedi. "Kıdemli er Komutan Başçavuş subaylara defalarca yalan söyledi, belgeleri tahrif etti ve tüm bir geminin operasyonel güvenliğini tehlikeye attı, ancak buna rağmen neredeyse hiç ceza almadı."

15'ten fazla şef, şebekeyi satın alma, kurma ve gizleme işine karışmıştı. Soruşturma, bunu gemiyi ve mürettebatı tehlikeye atan bir " suç komplosu " olarak adlandırdı. Suçlananlar yargısız infaz aldı.

Plan, Ağustos 2023'te bir sivil müteahhit gizli Starlink çanağını fark ettiğinde ortaya çıktı. Marrero, aylarca süren aldatmacanın ardından sonunda itiraf etti ve komutana konuşlandırma boyunca onu yanılttığını söyledi.

Araştırmacılara göre; Marrero'nun istihbarat geçmişinin ve yüksek lisans derecesinin onu risklerin farkında yapması gerektiğini belirterek "aşırı suistimal"i vurguladı. Eylemleri, özellikle geminin icra memuru görevden alındıktan sonra, kendisine üst düzey bir lider olarak duyulan güveni ciddi şekilde ihlal etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER