© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ABD, Çin'e karşı çıkılmasını istedi

ABD Donanması Yedinci Filosu komutanı, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki "saldırgan davranışının", sahil güvenliğin bir Filipin gemisine karşı tazyikli su kullanması da dahil olmak üzere, sorgulanması ve kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Koramiral Karl Thomas, bölgedeki "ortak zorluklar" karşısında Filipinler'e ABD'nin destek vereceği güvencesini verdi ve şunları söyledi: "Güçlerimin burada olmasının bir nedeni var."

ABD Donanması'nın ileri konuşlandırılmış filolarının en büyüğü olan ve merkezi Japonya'da bulunan Yedinci Filo, 70'e kadar gemi işletiyor, yaklaşık 150 uçağa ve 27.000'den fazla denizciye sahip.

Japonya, Güney Kore ve Singapur'daki üslerden 124 milyon kilometrekarelik (48 milyon mil kare) bir alanda faaliyet göstermektedir.

“Gri bir bölgede faaliyet gösteren insanlara meydan okumalısınız. Thomas, Reuters'e verdiği demeçte, "Biraz daha fazlasını alıp sizi zorladıklarında, siz de geri adım atmalısınız, yola çıkıp operasyon yapmalısınız" dedi.

"Gerçekten de 5 Ağustos'ta sığlıkta yapılan faaliyetten daha iyi bir saldırgan davranış örneği olamaz" diye ekledi. 

5 Ağustos'ta bir Çin sahil güvenlik gemisi , Güney Çin Denizi'ndeki bir kıyıya kasıtlı olarak karaya oturan Manila savaş gemisindeki askerlere malzeme taşıyan Filipinli bir tekneye tazyikli su kullandı; bu, ABD ile Pekin arasındaki bölgedeki rekabette bir fay hattıydı. .

Thomas, Güney Çin Denizi'ni denetleyen Filipin Batı Komutanlığı başkanı Koramiral Alberto Carlos ile "kendisine yardım etme fırsatlarını bulma konusunda karşılaştığı zorlukların neler olduğunu anlamak için" görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

“Kesinlikle zorlukları paylaştık. Bu yüzden sorumlu olduğu operasyonlara nasıl baktığını daha iyi anlamak istedim. Bir liman ziyareti için Manila'da bulunan Thomas, "Ben de onun elimdekileri anladığından emin olmak istiyorum" dedi.

Cumartesi günü Thomas, "Güney Çin Denizi'ni kontrol etmek için" Manila'dan bir uçağa katıldığını söyledi.

Filipinler, bir mahkemenin Pekin'in Güney Çin Denizi'nin çoğu üzerindeki egemenlik iddiasının hiçbir yasal dayanağı olmadığını söylemesinin ardından 2016 yılında Çin'e karşı uluslararası bir tahkim kararı almıştı.

Çin, Güney Çin Denizi'nde askerileştirilmiş, insan yapımı adalar inşa etti ve tarihi egemenlik iddiası, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Endonezya'nın münhasır ekonomik bölgeleriyle örtüşüyor.

Manila'daki Çin Büyükelçiliği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER