© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

800 yıllık Alanya tersanesinde tekne inşaatı

Tarihi Alanya Kalesi'nde yer alan 800 senelik Selçuklu tersanesinde 62 yıl aradan sonra yine tekne yapımına başlandı.

Alanya Kalesi'nin yer aldığı yarımadanın doğu bölümünde yer alan Selçuklu tersanesinde en son 1952 seneninde tekne yapıldı.

Tersanede 62 yıl aradan sonra yine çekiç ve testere sesleri duyulmaya başlandı. 4.5 metre uzunluğunda yapılan kürekli tekne Kızılkule ve Tophane bölgesini denizden turistlerin gezmesi için önümüzdeki günlerde suya indirilecek.

Tekneler Alanya Belediyesi'nin Kızılkule-Tophane Ekseni' ve 'Gemi ve Denizcilik Müzesi' projesi kapsamında yapılıyor.

Alanya Belediyesi Arkeoloğu İlhami Yetkin, İzmir'deki akademik bir grup olan '360 Derece Araştırma Grubu' ile beraber 4 senedir yapılan çalışmalar kapsamında, tarihi Tersane içerisine henüz önce 'Çekevele' olarak deyim edilen Osmanlı teknesi, Roma dönemine ilişkin liman vinci ve mancınık koyduklarını söyledi.

Bu çalışmanın devamı olarak Osmanlı Pazar Kayığı'nı da denize indirdiklerini belirten Yetkin, "Yapımına başlanan bu tekneler ise Alanya'da 60-70 yıl önce yapılan modellerden bir tanesidir. Son Zamanlarda turizmin gelişmesine bağlı olarak henüz büyük tekneler yapılıyor. Kürekli kayıklar ise ne yazık ki unutuldu" diye konuştu.

Selçuklu tersanesinde en son 1952 seneninde tekne yapıldığına işaret eden Yetkin, "Daha sonraki senelerde tüm tekneler limanlarda yapılmaya başlandı. Tersane'nin emeline makul olarak ahşap tekneler yapmak istedik. Tekneler sona erdiği vakit kürekli gezi tekneleri olarak kullanılacak. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda tekne yarışı düzenlemek istiyoruz. Teknelerin yapıldığı dut ağaçlarını 6 ay önce alarak kuruttuk. İlk tekneyi suya indirdikten sonra 2'nci teknenin yapımına başlanacak." diye konuştu.

Tekne yapım ustası Hasan Yücesan ise 1 Mart'ta yapımına başlanan teknenin boya, kalafat ve macunlama işlemlerinin hemen peşinden 15 Nisan'da denizi indirilebileceğini ifade etti.







İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER