© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

20 bin balıkçı,Tayfa Cüzdanında değişiklik istiyor

Teknemizi kullanmak için : Balıkçı Gemisi Güverte Tayfası Cüzdanında İlk alımdaki kurs/imtahan, Miço+Gemici cüzdanı değiştirmede düzenleme istiyoruz.

20 binden fazla balıkçı teknesi çalışanı denizciler, balıkçı tekneleri için kullanılan gemi adamı cüzdanında değişiklik yapılması için kampanya başlattı.Balıkçı Gemisi Güverte Tayfası Cüzdanı Uygulama Değişiklik Talebimiz var. başlığı altında başlatılan kampanya balıkçılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Özellikle sosyal medya üzerinden devam eden kampanya balıkçıların muhatabı ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI.

Balıkçıların kampanya metnini olduğu gibi yayınlıyoruz


Balıkçı Gemisi Güverte Tayfası Cüzdanı Uygulama Değişiklik Talebi

TÜRK  Balkıçıları tekne kullanımı EHİLİYETİ olarak zorunlu MİÇO ve üstü belgeleri aldırtmanıza 2010 yılında mahkemeden itiraz davası ile bizlere ''Balıkçı Gemisi Güverte Tayfası Cüzdanı'' düzenlediniz fakat 30.09.2014 yılına kadar yeterlilik olmadığından Türk balıkçısı bu cüzdanı alamadılar.
30.09.2014 tarih ve 50794 Sayılı Bakanlık Makam Oluru, yönerge MADDE 7 de yapılan değişiklikle verdiğiniz yeterlilikler de eksikliklerin düzeltilmesini talep etmekdeyiz.

Türk Balıkçı ruhsatlı tekne Kullanıcıları ve tayfaları olarak; teknemizi kullanma ehliyeti için : Balıkçı Gemisi Güverte Tayfası Cüzdanında (özel tekne kullanma yeterliği, CÜZDAN İlk alımdaki kurs/imtahan, Miço+Gemici cüzdanı değiştirmede düzenleme istiyoruz.

YETERLİLİK DEĞİŞİKLİĞİ İSTEĞİ

30.09.2014 Tarihli yönergedeki yeterlilikler de sadece YEŞİL RUHSATLI BALIKÇI TEKNESİ KULALNILABİLR olması eksikdir, herhangi özel bir tekne kullanımına izin vermemekdedri, kaldıki ülke balıkçıları olarak zaten profosyonel denizcileriz vede en büyük eksikliğimiz teknelerimizde AİLEMİZİ dahi bindiremiyoruz !! bu nedenlede birçok maduriyetimiz olmakda zaman içerisinde Özel Ruhsatlı tekne de kullanmakdayız, en azından ADB ( Amatör denizci belgesi ) yeterliliğinde ilave edilmelidir.
( Bir garip durum da amatör denizci belgesi ile 22m. 50 groston tekneyi bütün dünya denizlerinde kullanabildiğin halde 5-6m.lik kendi özel/balıkçı tekneni kullanamama )

İLK DEFA Balıkçı Gemisi Güverte Tayfası Cüzdanı ALMAK İÇİN KURS/İMTAHANDA DEĞİŞİKLİK İSTEĞİ

Balıkçı Gemisi Güverte Tayfası Cüzdanı Teknemizi kullanmak için EHLİYETDİR vede mecburiyettir lakin kursa gitme maliyeti : 1,100 / 1,600 tl + harçlar = 15 gün iş kaybı büyük külfet, özellikle 12 mt altı 18,913 tekne + tayfası ile bu rakamları ödemek çok zordur. Kursa da mecbur ettiğiniz 5 temel dersde özellikle küçük balıkçıların anlayacağı vede ders sonrası uygulamada göreceği hususlar yokdur; hiçbirimiz GEMİCİ değiliz !!!

Kurs zorunluluğu kalkmalı + balıkçı için önem arz eden konuda kısaltılmış kitapçık hazırlanmalı vede imtahanda sözlü olarak yapılmalıdır.

Not: Uluslararası açık deniz avına giden teknelerden gerekli hususlar istenebilir

CÜZDANI DEĞİŞTİRME İSTEĞİ

DENİZ VE İÇSULAR DÜZENLEME GENEL MÜDÜRÜ'lüğünün hatalı uygulaması neticesinde almış olduğumuz MİÇO ve üstü Belgelerimizi için ;
23/08/2012 Tarihinde ki 28390 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren GEMİADAMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN 9 NCU MADDESİ DEĞİŞEREK 12 NCİ MADDE OLARAK YAYINLANMIŞTIR.

"MADDE 12 –
c)
3) Güverte sınıfı gemi adamlarından, miço veya üstü yeterlik belgesine sahip gemi adamlarına talepleri halinde sınavsız Balıkçı Gemisi Güverte Tayfası yeterlik belgesi düzenlenir ve daha önce sahip olduğu yeterlik belgesi iptal edilir."

( daha önce sahip olduğu yeterlik belgesi iptal edilir.) İbaresinin ASKIYA ALINIR veya İPTAL EDİLİR olarak değiştirilmesini istiyoruz.

Miço ve üstü belgelerim kazanılmış hakdır + para ve zaman emek harcanmışdır; yaptığınız madde ile İPTAL edilmesini mecbur ediyorsunuz.


20,100 ad Balıkçı teknesi sahibi ve tayfaları olarak yuakarıdaki isteklerimizin yapılmasını rica ediyoruz.
Saygılarımızla / Rastgele.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER