© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

15. CNR Avrasya Boat Show Başladı!

Bu yıl 15.'si düzenlenen Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı CNR Avrasya Boat Show ziyaretçilerine kapılarını açtı. Fuar, 1 Mart'a kadar devam edecek.

CNR Avrasya Boat Show, CNR Fuar Merkezi’nde dün gerçekleştirilen törenle başladı. Törenin  açılış konuşmasını CNR Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Bulut yaptı. Bulut; ''  “Dünyada fuarlar gelişiyor. Ülkemiz fuarcılık anlamında çok ciddi bir potansiyele sahip. Ama bu potansiyeli kullanamıyoruz. Denizcilik, sektör olarak ülkemiz ekonomisinin en başat sektörlerinden biri. İstanbul’daki iş ve turizm fuarı hem ülkemiz hem de bizler açısından son derece özel bir yere sahip” şeklinde konuştu.

Törene, Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu, Türkiye Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, İMEAK DTO Meclis Üyesi ve Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Başaran Bayrak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cem Erdem ve Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Mishap Demircan da katıldı. Törene katılım isimlerin konuşmalarından başlıklar; 

''Denizlerle çevrili bir ülke olarak henüz denizci bir ülke olamadık''

Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu; “Deniz ve denizcilik bir tutkudur. Denizlerle çevrili bir ülke olarak henüz denizci bir ülke olamadık. Akdeniz Çanağı’ndaki ülkeler gibi deniz kültürüne sahip olamadık. TÜİK rakamlarına göre deniz ve denizcilik alanlarında ortalama harcamalarda istenilen seviyede değiliz. Sektörümüz daha ciddi işler yapabilmek için bir teşvik bekliyor. Bu teşvik, Akdeniz Çanağı’ndaki gelirlerimizi artıracaktır.  Amatör denizcilerimizin de sorunları var. Amatör denizcilerin en büyük sorunları bağlama yeri ve izinleridir. Denizcilik alanında elektronik sisteme geçilmesi gerekiyor. Temiz denizler olmazsa olmazımızdır. Bunun için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması kaçınılmazdır” dedi.

''Ülkemizde düzenlenen fuarların sayısını çok abartılı olduğunu düşünüyorum''

Türkiye Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven; “Yat ve ekipmanları ihraç eden firmalarımız ihracatta çok önemli bir yere sahip. Dünya çapında düzenlenen fuarlara baktığımızda bu büyük fuarların yılda bir kez düzenlendiğini görüyoruz. Ülkemizde elbette fuarlar düzenlenecektir ama bu fuarların sayısının çok abartılı olduğunu düşünüyorum. Bu fuarların dünya örneğinde olduğu gibi teke düşürülmesi gerektiği kanısını taşıyorum.” dedi.

''Türkiye  süperyat inşasında dünyada çok önemli bir noktada''

İMEAK DTO Meclis Üyesi ve Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Başaran Bayrak; “Deniz turizmi her yıl büyüyen bir endüstri. Deniz turizmi genel anlamda turizmde öne çıkan bir daldır. Deniz turizmi dediğimiz mavi yolculuk, deniz, sörf, dalış, kum ve güneş deniz turizminin parametreleridir. Dalış turizmi, özellikle gençler arasında büyük ilgi görüyor. 2020 yılında bu konuda büyük bir artış bekliyoruz. Türk tersaneleri bulunduğu bölgede bir onarım üssü haline gelmiştir. Türkiye  süperyat inşasında dünyada çok önemli bir noktadadır. İMEAK olarak bu organizasyonu destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

''Ülkemizin ihracatı zor koşullara ve baskılara rağmen artıyor''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle; “Ülkemizin ihracatı bu zor koşullara ve ülkemiz üzerinde oynanan döviz kuru baskısına rağmen artıyor. 2020 yılında daha iyi bir noktada olacağımıza inanıyoruz. Sektörlerimizin her türlü yanındayız. Turizm, bizim hizmet sektörümüzün bileşenidir. Bu yıl 53.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Hedefimiz bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmak.” dedi.

 

''Bakanlık olarak  amatör denizcilere yönelik olarak 1 milyon denizci hedefi koyduk''

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cem Erdem; “Bakanlık olarak sektörümüzle çok önemli bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Uyumlu çalışmamızın bizlere ve ülkemize ciddi artıları oluyor, katma değer sağlıyor. Denizcilik olmazsa dünyada çok şey biter. Denizcilik demek turizm demektir. Turizmde şu an en büyük pay deniz-kum-güneş dediğimiz üçlüye aittir. Ama bizim bunu çeşitlendirmemiz gerek.  Bakanlık olarak  amatör denizcilere yönelik olarak 1 milyon denizci hedefi koyduk. Şimdiden bu sayımız 800 bin oldu. Denizi olsun olmasın 71 ilimizde 3 bin eğitim düzenledik. 560 bin vatandaşımıza bu eğitimleri verdik. 6610 tane tekneyi Türk bayrağına geçirdik. Bakanlık olarak bu ve benzeri konularda çalışmalarımız sürecek” dedi.

Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Mishap Demircan ise dünya ticaretinin yüzde 85'inin deniz taşımacılığı ile sağlandığını ifade ederek, deniz turizminin payının çok kıymetli olduğunu söyledi. Demircan, fuarın ticaret, dinlence, eğlence ve kültür turizmlerine açılan pencereleri olduğunu belirterek, şunları ekledi: "Her bir pencere güzel denizlere açılıyor. Vizyon, estetik, teknoloji, yenilik, inovasyon, girişimcilik... Eskiden turizm, sadece güney sahillerimizde deniz ve kumdan ibaretti. Ama bugün Erzurum, turizmden nasıl pay alacağını düşünüyor ve buna yönelik yatırımlar yapması gerektiğini konuşuyor.'' şeklinde konuştu.

Verilen bilgilere  göre, 85 bin metrekarelik alanda 250'nin üzerinde firmaya ev sahipliği yapan CNR Avrasya Boat Show'da, aralarında mega yat, tekne, motor ve yelkenlilerin de yer aldığı 10 bini aşkın markanın 3 bin 500'den fazla deniz aracı sergileniyor.
Ekipmanlar, aksesuarlar, su sporları ve balıkçılığa dair birçok ürün de görücüye çıkacağı fuarda, deniz tutkunları hayallerine 1000 lira ila 102 milyon lira arasında değişen araç fiyatlarıyla kavuşabilecek.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER