© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

14 yıldır uygulanamıyor

Mogan Gölü, manzarası ve biyolojik çeşitliliği ile Ankara'nın ender doğal alanlarından biri. Ancak gölün korunması için uygulanan yönetim planı bulunmuyor

Mogan Gölü, manzarası ve biyolojik çeşitliliği ile Ankara'nın ender doğal alanlarından biri. Ancak gölün korunması için uygulanan yönetim planı bulunmuyor. Mogan'da dip çamuru temizliği, kirliliğin önlenmesi, gölü besleyen derelerin ıslahı ve çevre düzenlemesini içeren plan, 14 yılda tamamlanıp uygulamaya konulamadı.

Bakanlığa bağlı Özel Çevre Koruma Kurulu (ÖÇKK), 2000 yılı Haziran ayında Mogan'ı korumaya yönelik bir toplantı düzenledi. Birçok devlet kurumundan uzmanlar ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden akademisyenlerin katıldığı toplantıda, Mogan ve Eymir göllerinin kirlilikten arındırılması ve korunması için bir dizi karar alındı. Mogan ve Eymir göllerine ilişkin bir yönetim planı hazırlanmasına derhal başlanması kararlaştırıldı.

Ancak aradan geçen 14 yılda, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı bitirilemedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçtiğimiz ay sempozyum düzenleyip, taraflarla imzalanan protokolü tanıttı. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, bu toplantıda Mogan Gölü'nün temizliğiyle ilgili bakanlığın da içinde bulunduğu bir temizleme çalışması olduğunu hatırlattı. İyimaya, "Belki şu an aldığımız tedbirler daha önce yapılmış olsaydı, bu kaynaklar daha farklı alanlarda kullanılabilirdi." dedi.

"Plan kağıt üzerinde kalmasın"
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Mogan ve Eymir göllerini koruyacak bu planın geciktiğini belirtti. Mogan Gölü'ndeki kirlilikten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadar Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi'nin de sorumlu olduğunu dile getiren Bozoğlu, imara yoğunlaşan bu kurumların çevreyi ihmal ettiğini öne sürdü. Mogan Gölü'nün çeperindeki yapılaşmadan ve bu yapılardan göle akan kanalizasyon sularından Büyükşehir ve Gölbaşı belediyelerinin sorumlu olduğunu ifade eden Bozoğlu, Kızılırmak'tan getirilen suyun da arıtılmadan verilmesinin Mogan'a zarar verdiğini ifade etti. Mogan'a yapılan müdahalelerin Eymir'i de etkilediğini hatırlatan Bozoğlu, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı'nın kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurguladı.

Bozoğlu, şunları kaydetti: "İş, eylem planı hazırlamakla bitmiyorum. Bir takım yatırımlar yapılması gerekiyor. Türkiye'nin birçok havzasında eylem planı hazırlanıyor ama uygulanmadığı için faydası olmuyor. Seçim öncesi şaşaalı törenlerle açıklanan eylem planları, uygulanmadığı zaman sorunu çözmüyor. Birçok alan için para bulunurken, Başkent için büyük önem taşıyan bu doğal alan içinde finansman sağlanıp, çalışmalar başlatılmalı." 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER